حالا چند ماهی از همه گیر شدن ویروس کرونا میگذرد و باید اقرار کنیم، کسی فکرش را نمیکرد این ویروس بتواند تمام جنبههای زندگی مردم جهان را تحت تاثیر قرار بدهد و پیدا کردن درمان آن به چنین کار دشواری تبدیل شود. پزشکان، متخصصان و افراد فعال در حوزه تشخیص بیماری و ساخت واکسن بیماریهای خاص، همگی به دنبال پیدا کردن راهی برای ریشهکن کردن بیماری کووید 19 هستند. در همین راستا، شرکت انگلیسی زیگامی به تازگی اعلام کرده که میتوان به کمک هوش مصنوعی تشخیص کرونا را تسهیل کرد. این شرکت مدعی است که با استفاده از اطلاعات بنیادی حاصل از تلاش محققان دانشگاه آکسفورد، موفق به ساخت یک مدل مبتنی بر یادگیری ماشین (Machine Learning) شده است که میتواند با بررسی تصاویر اشعه ایکس، به سرعت ویروس کرونا در افراد مبتلا را تشخیص بدهد. این خبر نشانه خوبی برای پیشرفت تکنولوژی های تشخیص ویروس کرونا است و در صورت کاربردی شدن این روش، میتواند به افزایش سرعت کنترل این ویروس در سرتاسر جهان امیدوار بود.
چقدر میتوان به هوش مصنوعی تشخیص کرونا امیدوار بود؟
حقیقت این است که استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص کرونا هنوز به مرحله اجرا در مقیاس وسیع نرسیده است. تیم تحقیقاتی شرکت زیگامی اعلام کرده که برای به دست آوردن اطلاعات دقیقتر درباره میزان کارایی این روش، به طیف وسیعتری از تصاویر اشعه ایکس بیماران مبتلا به کرونا دارد. با این وجود، این شرکت مدعی است که روش پیشنهادی آنها میتواند افراد مبتلا به ویروس کووید 19 را با سرعت بالاتری شناسایی کند و در نتیجه، میتوان به کارایی هوش مصنوعی تشخیص کرونا امید زیادی داشت.
تکنولوژی های تشخیص کرونا در ایران
حدود یک ماه پیش اعلام شد که پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی موفق به ساخت سامانهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص کرونا شدهاند. به گفته این پژوهشگران، دقت این سامانه بر روی دادههای آزمون داخلی برابر 98.9 درصد است که دارای بالاترین دقت در میان کارهای پژوهشی انجام شده تا زمان رونمایی از این پروژه است. به طور کلی میتوان گفت ابزارهای هوش مصنوعی تشخیص کرونا در کشورمان نتایج امیدوارکنندهای به همراه داشته است و دقت بالای سامانه ساخته شده توسط دانشگاه شهید بهشتی هم گواهی بر این مسئله است.
لازم به ذکر است که ابزارهای هوش مصنوعی تشخیص کرونا تنها به عنوان ابزاری در تشخیص و غربالگری اولیه به کار گرفته میشوند و قابلیت استفاده از این ابزارها به عنوان راهکاری برای درمان این ویروس وجود ندارد.

جمع بندی
با وجود اینکه تنها چند ماه از همه گیر شدن این ویروس در میان مردم دنیا میگذرد، پژوهشگران موفق شدهاند در زمینه تکنولوژی های تشخیص کرونا موفقیتهای چشمگیری داشته باشند. به طوری که میتوان گفت اگر این اکتشافها با همین سرعت پیش بروند، استفاده گسترده از هوش مصنوعی تشخیص کرونا در مقیاسهای وسیع طی چند ماه آینده دور از انتظار نیست.