به طور کلی در عرصه پزشکی نامهای متفاوتی برای رتبهبندی پزشکان وجود دارد. این درجهبندیها معمولا به صورت پزشک عمومی، پزشک متخصص، فلوشیپ، فوق تخصص و… است. فلوشیپ یک اصطلاح رایج پزشکی است که شاید خیلی از شما با آن آشنایی نداشته باشید یا حتی معنی آن را نیز ندانید. ممکن است در برخی از جاها دیده باشید که در کنار عنوانی که برای پزشکان درج میشود، از کلمه فلوشیپ یک تخصص پزشکی خاص نیز برای معرفی کردن آن پزشک استفاده میکنند. به زبان سادهتر میتوان گفت منظور از فلوشیپ، یک دوره تکمیلی است که پزشکان متخصص بعد از به پایان رساندن دورههای تحصیلی آکادمیک، برای بالا بردن سطح علمی خود آن را میگذرانند. بدیهی است که این دورهها برای تمامی شاخههای پزشکی وجود دارد و پزشکان میتوانند با توجه به تخصص خودشان این دورههای آموزشی فلوشیپ را بگذرانند. خوب است بدانید که این ردهبندیها بیشتر مخصوص پزشکان است و برای جراحان صدق نمیکند. به عنوان مثال جراح عمومی و پزشک عمومی از لحاظ رتبهبندی مثل هم نیستند. در این متن قصد داریم به بیان تفاوتهای بین فلوشیپ ارتوپدی و متخصص ارتوپدی بپردازیم.
مرحله به مرحله تا متخصص ارتوپدی

همان طور که میدانید دانشجویان رشته پزشکی بعد از اینکه دوره ۷ ساله دانشگاه را بگذرانند، به پزشک عمومی تبدیل میشوند. پزشکان عمومی بعد از آن میتوانند در یکی از رشتههای مورد علاقهشان برای گرفتن تخصص به تحصیل بپردازند و بعد از گذراندن این دوره، به یک پزشک متخصص یا جراح عمومی تبدیل میشوند. برای مثال کسی که به درمان بیماریهای سیستم اسکلتی و استخوانی بدن علاقه دارد، میتواند تخصص ارتوپدی را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کند. این متخصص ارتوپدی برای ارتقای بیشتر مدرک تحصیلی میتواند با انتخاب یکی از زیرشاخههای تخصص خود برای ادامه تحصیل، مدرک فوق تخصص را نیز دریافت کنند.
فلوشیپ یا متخصص؟
از آنجایی که علم پزشکی روزبهروز در حال پیشرفت است، نیاز به اینکه پزشکان اطلاعات و حیطه کاری خود را گسترش بدهند، بیش از گذشته احساس میشود. از این رو لازم است که متخصص ارتوپدی علاوه بر فراگیری کامل علوم مرتبط با ارتوپدی، دورههای اختصاصیتر تکمیلی را نیز بگذراند. مهمترین تفاوت بین متخصص و فلوشیپ این است که برای گرفتن مدرک تخصص و فوق تخصص ارتوپدی، نیاز است که یک دوره ۲ تا ۳ ساله در دانشگاه گذرانده شود.
اما همه پزشکان ارتوپد میتوانند با گذراندن دورههای ۳ ماهه تا ۲ ساله، در یکی از رشتههای زیرشاخه تخصصشان گواهی فلوشیپ ارتوپدی آن دوره را به دست آورند. به همین جهت گذراندن این دورهها هرگز با فوق تخصص ارتوپدی برابری نمیکند و بیشتر برای بالا بردن تجربه و بهروز کردن اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد. میتوان گفت اطلاعات یک متخصص بسیار جامع و کامل است اما یک فلوشیپ اطلاعات بهروز و تجربی در یک زیرشاخه خاص را دارد. از دورههای فلوشیپ ارتوپدی که امروزه در جهان رایج است میتوان به فلوشیپ آسیبهای ورزشی، فلوشیپ جراحی شانه، فلوشیپ ارتوپدی کودکان، فلوشیپ جراحی زانو و… اشاره کرد.
در این متن سعی کردیم شما را تا حدودی با تفاوتهای بین مدرک پزشکان و دورههای آنها آشنا کنیم. نکته مهم این است که ارزش متخصص ارتوپدی با فلوشیپ ارتوپدی قابل مقایسه نیست. بارزترین تفاوت بین این دو، مدت زمانی است که برای گرفتن آن مدرک طی میشود. به شما توصیه میکنیم اگر میخواهید مطالب بیشتر در مورد موضوعات مختلف پزشکی و همچنین جراح عمومی را مطالعه کنید، به وبسایت کانتنت وان مراجعه کنید.